XAN-MAX.SI
051 362 205

 

Mangostinov sok in glikemični indeks

28. marec, 2018

 

 

Sok iz mangostina ima ugoden glikemični indeks, kar pomeni da je nivo sladkorja v krvi v območju glikemičnega nadzora. To pomeni, da imamo ves dan dovolj energije in telo kuri skladiščene maščobe za našo energijo. S tem prispeva tudi k ugodnemu indeksu telesne teže.

Glikemični indeks živil je merilo, kako hitro se hrana spreminja v sladkor. Zaželeno je, da se po hranjenju sladkor v krvi dviguje počasi. Če se dvigne hitro, se posledično sprosti veliko inzulina, ki sladkor hitro zniža in hitro se spet pojavi potreba po hrani. Nihanja sladkorja v krvi so na tak način velika. Kadar sladkor v krvi počasi narašča, so potrebe po inzulinu manjše in sprosti se manj inzulina. S tem pa se sladkor počasneje znižuje, nihanja so majhna in potreba po novih hranilih je manjša. Občutek sitosti je daljši in sladkor se ne spreminja v maščobe pač pa se porablja kot energent. Endokrini mehanizmi ob kontroliranem nivoju sladkorja v krvi pa dodatno skrbijo za izrabo nakopičenih rezervnih maščob kot energentov.

Hrana z visokim glikemičnim indeksom tako hitro po zaužitju sproži občutek lakote. Razlog je v tem, da hitro in visoko poraste krvni sladkor. To sproži izdatno sproščanje inzulina, ki posledično hitro zniža krvni sladkor in sproži občutek lakote hitro po takem obroku.

Prehrana z upoštevanjem glikemičnega indeksa živil je zdrava, ne obremenjuje ledvic in ne zvišuje ravni holesterola v krvi.

 

« Nazaj

 

Področje: diabetes, sladkorni bolniki, imunski sistem

 

 

» Blog
» Znanost
» Izjave uporabnikov
» Naročilo

Brezplačna info številka
080 14 77

Družbena omrežja

2018 © XAN-MAX d.o.o.